16.6.08

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΘΑΤΟΣ:«ΚΗΠΟΣ»

Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιουνίου-17 Ιουλίου 2008
Πολυχώρος Τέχνης «Ζείδωρος»
Καψάλι, Κύθηρα, Τηλ. 27360-38212

Ο πολυτάλαντος Σκωτσέζος καλλιτέχνης Ian Hamilton Finlay (1925–2006) θεωρείται σήμερα μια από τις σημαντικότερες εικαστικές μορφές του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Πυρήνας του έργου του είναι αναμφισβήτητα η «Μικρή Σπάρτη» (Little Sparta), ο κήπος που δημιούργησε στους άγονους λόφους Πέντλαντ της νότιας Σκωτίας και τον οποίον επέκτεινε συνεχώς μέχρι τον πρόσφατο θάνατό του. Ο κήπος αυτός, που ανήκει στη μεγάλη παράδοση των ευρωπαϊκών ποιητικο-φιλοσοφικών αλληγορικών κήπων, τοποθετεί ποιητικά και γλυπτικά στοιχεία σε μία αέναη σχέση με το φυσικό και τεχνητό τοπίο.


Ο Γιάννης Σταθάτος, που συνεργάσθηκε κατά καιρούς με τον Finlay και έχει δημοσιεύσει κείμενα σχετικά με το έργο του, υπήρξε επί σχεδόν τρεις δεκαετίες τακτικός επισκέπτης της «Μικρής Σπάρτης». Ουσιαστικά άγνωστη πτυχή του έργου του Έλληνα φωτογράφου είναι η εντατική φωτογραφική απεικόνισή του χώρου, απεικόνιση που στοιχειοθετεί μια ιδιαίτερη ανάγνωση και ερμηνεία του πολυσύνθετου αυτού πολιτισμικού μνημείου. Μια μικρή επιλογή από την εργασία του με τίτλο ΚΗΠΟΣ παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι στα Κύθηρα ο Πολυχώρος Τέχνης Ζείδωρος (22 Ιουνίου-17 Ιουλίου).

Ο Finlay έδινε ιδιαίτερο βάρος στον λόγο, και πολλά έργα του, εμπνευσμένα από τους προσωκρατικούς, από τους φιλοσόφους της αναγέννησης ή τους πρωτεργάτες της Γαλλικής επανάστασης, τοποθετούν το κείμενο αυτούσιο μέσα στο τοπίο. Τα έργα και οι εγκαταστάσεις που απαθανατίζονται καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαθέσεων, από το χαριτωμένο μέχρι το δυσοίωνο, πάντα όμως με μια αυστηρή ομορφιά και λιτότητα που καθρεφτίζεται πιστά στις απέριττες μαυρόασπρες φωτογραφίες του Σταθάτου. Παράδειγμα του πρώτου η επιτύμβια στήλη που μνημονεύει τον χαμό ενός μικρού κατοικίδιου με τη λατινική επιγραφή HIC LEPUSCULUS NOSTER REQUIESCIT QUI TESTUDINEM EXPECTET (ΕΔΩ ΑΝΑΠΑΥΕΤΑΙ ΤΟ ΛΑΓΟΥΔΑΚΙ ΜΑΣ ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΧΕΛΩΝΑΣ), παράδειγμα του δευτέρου η τιτάνια θρυμματισμένη επιγραφή που απειλεί από ψηλά τον κήπο με την προφητεία του επαναστάτη Saint-Juste: «Η ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ».-

Δεν υπάρχουν σχόλια: