2.7.08

«ΔΕΚΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ»

Πέντε ευρωπαϊκά βλέμματα.
Ισπανική και λατινοαμερικάνικη φωτογραφία.
Επιλογή πέντε Ελλήνων δημιουργών από τα Portfolio Reviews της Photobiennale 2008

Με έργα των: Pedro Álvarez, Matías Costa, Juan González, David Jiménez, María Isabel Rueda
Επιμέλεια: Νίνα Κασσιανού
Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ώρες λειτουργίας: Τρ-Πα 11:00-19:00, Σα, Κυ 11:00-21:00
Διάρκεια: 4/7-4/8
Διοργάνωση-παραγωγή: Ινστιτούτο Θερβάντες
Σε συνεργασία με το Ελληνοϊσπανικό Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης “Federico Garcia Lorca”.

Επιλογή πέντε Ελλήνων δημιουργών από τα Portfolio Reviews της Photobiennale 2008
Με έργα των: Ελένης Μουζακίτη, Μυρτώς Παπαδοπούλου, Αγγελικής Σβορώνου, Παύλου Φυσάκη, Νίκου Χρυσικάκη
Επιμέλεια: Βαγγέλης Ιωακειμίδης
Χώρος: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Ώρες λειτουργίας: Τρ-Πα 11:00-19:00, Σα, Κυ 11:00-21:00
Διάρκεια: 4/7-4/8

Πέντε Ισπανοί και Λατινοαμερικάνοι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη PHotoEspaña 2007. Πέντε Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετείχαν στα Portfolio Reviews της Photobiennale / 20ής Φωτογραφικής Συγκυρίας 2008: Και οι δέκα, έχοντας λάβει μέρος στις παραπάνω διοργανώσεις για τη φωτογραφία, παρουσιάζουν σήμερα τα έργα τους στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, σ’ έναν ανοιχτό «διάλογο». Οι δύο αυτές ομαδικές εκθέσεις εντάσσονται στο θεματικό κύκλο του ΜΦΘ: «Διάλογοι: Έλληνες και Ξένοι Δημιουργοί».

Πέντε Ευρωπαίοι επιμελητές – η Camila Brown, η Νίνα Κασσιανού, η Joanna Studzinska, η Olga Sviblova, η Enrica Viganò – «είδαν» και επέλεξαν τον Pedro Álvarez, τον Matías Costa, τον Juan González, τον David Jiménez και τη María Isabel Rueda για το project «Cinco miradas europeas. Fotografía española e hispanoamericana» (Five European Gazes. Spanish and Latin American Photography), το οποίο οργανώθηκε το 2007 από το Ινστιτούτο Θερβάντες σε συνεργασία με τη PHotoEspaña, με στόχο την προώθηση της ισπανικής κουλτούρας στο εξωτερικό.
Το έργο τους, αναπαριστά μια μείξη από στυλ και τάσεις, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη κερδίσει διεθνή αναγνώριση. Για παράδειγμα, ο Matías Costa είναι δύο φορές νικητής του βραβείου World Press Photo και αποδέκτης του Βραβείου UNICEF το 2000 για το φωτογραφικό του δοκίμιο για τα ορφανά που άφησε η γενοκτονία της Ρουάντα, ενώ η María Isabel Rueda από την Κολομβία κέρδισε ένα βραβείο στον Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό Phillips για Νέα Ταλέντα στη χώρα της.

23 reviewers από την Ελλάδα και το εξωτερικό διέκριναν μεταξύ άλλων το έργο της Ελένης Μουζακίτη, της Μυρτώς Παπαδοπούλου, της Αγγελικής Σβορώνου, του Παύλου Φυσάκη και του Νίκου Χρυσικάκη, οι οποίοι συμμετείχαν στα Portfolio Reviews της Photobiennale / 20ής Φωτογραφικής Συγκυρίας 2008. Μάλιστα, η Μυρτώ Παπαδοπούλου και ο Παύλος Φυσάκης απέσπασαν δύο από τα βραβεία «Epson – Exceed Your Vision» της Photobiennale, ενώ η πρώτη είναι επίσης νικήτρια του βραβείου CEDEFOP/ΜΦΘ.
Το Μουσείο Φωτογραφίας για δεύτερη συνεχή χρονιά με την ευγενική χορηγία της Epson διοργάνωσε την αξιολόγηση φωτογραφικών προτάσεων (Portfolio Reviews), έναν θεσμό που έχει καθιερωθεί την τελευταία δεκαετία με μεγάλη επιτυχία στις αντίστοιχες διοργανώσεις του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης επιλεγμένοι φωτογράφοι και καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να παρουσιάσουν το έργο τους σε ειδικούς της φωτογραφίας.
Με την υποστήριξη του Προξενικού Σώματος Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: