10.11.09

YOUNG ARTISTS, Μάρθα Ζμπούνου, Γιάννα Καλή, Ελένη Καρακιουλάχ,Τζένη Κωδωνίδου

εγκαίνια: Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009, 20.30
στη Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου στη Θεσσαλονίκη
 

Ένα πρόσωπο παίρνει την υφή ενός παλιού τοίχου. Τα όρια που χωρίζουν το πολύτιμο από το άχρηστο θολώνουν. Αντικείμενα βρίσκονται σε λάθος χέρια, σε λάθος στιγμή, σε ετερόκλητα περιβάλλοντα. Στα έργα της Μάρθας Ζμπούνου τα αντικείμενα, οι άνθρωποι και οι χώροι εκκινούν από διαφορετικές ιστορίες και συναντιούνται σε ένα μόνο πλάνο συμπυκνώνοντας σε αυτό μια δυναμική αφήγηση.
Οι κατασκευές της Γιάννας Καλή πραγματεύονται το συσχετισμό ή τη διαφορετικότητα ενός εσωτερικού κόσμου με το εξωτερικό περίβλημα. Ο θεατής γίνεται ενεργό στοιχείο απέναντι στα έργα ανακαλύπτοντας αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό του, κοιτάζοντας μέσα από έναν ευρυγώνιο φακό.
Σε μία δύσκολη εποχή όπου τα υπαρκτά πρόβλημα για την ανθρωπότητα, δημιουργούν έντονο το συναίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας στους ανθρώπους, η ζωγραφική εξακολουθεί να αποτελεί ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης και το μέσο ώστε να μεταδίδονται μηνύματα και συναισθήματα ιδιαίτερης σημασίας...
Η δουλειά της Ελένης Καρακιουλάχ βασίζεται στην επανάληψη μοτίβων που μαζί με την χρωματική κλίμακα διεισδύουν μαλακά και ανώδυνα ώστε να επιφέρουν ψυχική γαλήνη. Εστιάζεται κυρίως, στις τυχαίες επιλογές χρωμάτων και σχημάτων και στην εναλλαγή αυτών, μέσω των οποίων γίνεται η αφήγηση των προσωπικών της συναισθημάτων.
Στη ζωγραφική είναι περιττά τα λόγια...
Στην ποίηση είναι περιττά τα σχέδια...
Κι όμως σχεδιάζεις ένα ποίημα ή γράφεις μια ζωγραφική...
Α. Ακριθάκης
"Όλα τα διαλυμένα, χαοτικά και παράλογα στοιχεία που μπορεί κανείς να αλιεύσει στο πηχτό και ανυπόφορο μεσόπλασμα της σύγχρονης ανθρωπινης κοινοτοπίας, τα αλιεύει η Τζένη Κωδωνίδου και τα παραθέτει, τα επανασυνθέτει και τα εκθέτει σε μια τελική ανακύκλωση, σε μια έντεχνη, ονειρική, ύστατη προσπάθεια αξιοποίησής τους"..

Διάρκεια έκθεσης έως 21 Δεκεμβρίου
Γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου
Π.Π.Γερμανού 5, 546 22 ΘεσσαλονίκηΤ: 2310 275 985 F: 2310 233 093
artgalleryz-a@the.forthnet.gr www.zinaathanassiadou.com
Δευτ, τετ, σαβ: 10.30-2 τρ, πεμ, παρ: 10.30-2 & 5.30-9

Δεν υπάρχουν σχόλια: