Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη δεύτερη έκθεση του κύκλου «Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης και ο άνθρωπος», ο οποίος εγκαινιάστηκε πέρυσι με την έκθεση «Νερό-Ρεύματα». Η έκθεση φωτογραφίας «Γη-Ίχνη» (19/12/09-28/02/10) διοργανώνεται από το ΜΦΘ σε συνεργασία με την ελβετική τράπεζα Pictet και την Candlestar (Λονδίνο), φορέα υλοποίησης του Βραβείου Pictet. Η επιμέλεια της έκθεσης είναι των Gabriel Bauret, Βαγγέλη Ιωακειμίδη.
Η έκθεση περιλαμβάνει 100 έργα 25 καλλιτεχνών από 19 χώρες.Η έκθεση αποτελείται από δύο μέρη:
- Στο ένα περιλαμβάνονται έργα των 12 φωτογράφων που επιλέχτηκαν για την τελική φάση του Βραβείου Pictet και είναι οι:
Darren Almond (Μ. Βρετανία), Christopher Anderson (Καναδάς), Sammy Baloji (Δημοκρατία του Κονγκό), Edward Burtynsky (Καναδάς), Andreas Gursky (Γερμανία), Naoya Hatakeyama (Ιαπωνία), Nadav Kander (Ισραήλ), Ed Kashi (ΗΠΑ), Abbas Kowsari (Ιράν), Yao Lu (Κίνα), Edgar Martins (Πορτογαλία), Chris Steele-Perkins (Βιρμανία).
Η παραγωγή των έργων αυτού του μέρους της έκθεσης χρηματοδοτείται από την ελβετική τράπεζα “Pictet & Cie”, διοργανωτή του βραβείου Pictet, το οποίο είναι ένα παγκόσμιο βραβείο φωτογραφίας αφιερωμένο αποκλειστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε μια ειδική τελετή που έλαβε χώρα στο Παρίσι τον Οκτώβριο και στην οποία παραβρέθηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι φορέων από όλο τον κόσμο, απονεμήθηκε και φέτος το βραβείο Pictet από τον πρώην Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Kofi Annan, επίτιμο πρόεδρο του βραβείου. Το πρώτο βραβείο (100.000 ελβετικά φράγκα) απονεμήθηκε στον Nadav Kander (http://www.prixpictet.com/).
Στο τμήμα του Prix Pictet περιλαμβάνονται έργα που περιγράφουν μέρη από κάθε άκρη του πλανήτη, όπως και τις αλλαγές που υφίστανται στην προσπάθεια αστικής και γεωπολιτικής εκμετάλλευσής του.
Στο άλλο τμήμα της έκθεσης, παραγωγή του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται έργα 13 Ελλήνων και ξένων δημιουργών, οι οποίοι «συνδιαλέγονται», ο καθένας μέσα από το δικό του προσωπικό και ιδιαίτερο ύφος, με τους φωτογράφους του βραβείου Pictet επάνω στο θέμα της «Γης». Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται έργα των:
Biasiucci (Ιταλία), Elina Brotherus (Φιλανδία), Simon Burch (Ιρλανδία), Thibaut Cuisset (Γαλλία), Cédric Delsaux (Γαλλία), Romain Girtgen (Λουξεμβούργο), Lisa Nguyen (Βιετνάμ), Pétur Thomsen (Ισλανδία), Νίκου Δανιηλίδη, Έκτωρα Δημησιάνου, Χάρη Κακαρούχα, Δημήτρη Κοιλαλού, Έφης Τσακρακλίδου (Ελλάδα).
Εδώ αγγίζεται το θέμα της ιστορικότητας, της παγκοσμιοποίησης, της σκηνοθετημένης ομορφιάς, του ίδιου του περιβάλλοντος ως πρωτογενούς υλικού δημιουργίας. Η οργανική σχέση που συνδέει τους δημιουργούς με τη γη και η οπτική που επιλέγουν για να παρατηρήσουν αυτό που τους περιβάλλει, λειτουργούν ως στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έργο και τη γραφή τους.
Πληροφορίες:Τηλ: 2310 566716, Fax: 2310 566717, E-mail: press.thmp@culture.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου