28.11.07

ΠΑΝΟΣ ΦΑΜΕΛΗΣ "ΧΑΟΣ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εγκαίνια: Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007 στις 8.30 το βράδυ
στη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου στη Θεσσαλονίκη

Η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου εγκαινιάζει την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007 στις 8.30 μ.μ. την πρώτη ατομική έκθεση του Πάνου Φαμέλη. Η έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά από σχέδια, ζωγραφικά και γλυπτικά έργα.
Ο Πάνος Φαμέλης χρησιμοποιεί με μοναδικό τρόπο το πιο παραδοσιακό μέσο έκφρασης, το λάδι. Τόσο τα εξπρεσιονιστικά επιτοίχια έργα του όσο και τα γλυπτά του ξεφεύγουν από τις παραδοσιακές νόρμες χρήσης του λαδιού από τους καλλιτέχνες των προϋγούμενων γενιών και σαρκάζουν εύστοχα την πραγματικότητα. Ως ένας σύγχρονος Bacon πειραματίζεται με το αγαπημένο του υλικό αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η σύγχρονη τέχνη δεν έχει όρια και κανόνες.
Τα έργα, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιούν δάνεια από τη ζωγραφική παράδοση του impasto, από ethnik μοτίβα και από την αισθητική των κόμικς. Ο θεατής βρίσκεται μπροστά σε ένα σύνολο από ανθρωποκεντρικές φιγούρες που παραπέμπουν σε κανιβαλιστικά τρόπαια, με εμφανές το στοιχείο της ηδονής, του φετιχισμού και της «αμαρτίας», ενώ άλλοτε η ίδια η πινελιά του φέρνει στο νου τα πειράματα της γενετικής. Χρησιμοποιώντας έντονα και χαρούμενα χρώματα που “κλείνουν το μάτι” στη διαφημιστική πολυχρωμία, τα έργα αποπλανούν προς κάτι άγνωστο και χαοτικό.
Η εμμονή στην ανθρώπινη μορφή, ο τρόπος επεξεργασίας της αλλά και η ίδια η ζωγραφική πράξη εν γένει, ανοίγουν έναν ορίζοντα στοχασμού πάνω σε αρκετά ζητήματα, όπως στην σχέση ανάμεσα στην ίδια τη δημιουργία και την κατασκευή, είτε ως πρωταρχικό ερώτημα της ζωγραφικής, είτε, ταυτόχρονα., ως πρόβλημα του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.
Τα ανθρωποκεντρικά όντα του Πάνου Φαμέλη επιθυμούν περισσότερο να θέσουν ερωτήματα, παρά να «δηλώσουν» την ύπαρξή τους. Κρατάει μια στάση εποπτική στα παραπάνω θέματα, επανερχόμενος στο βασικό δίλημμα της ορίου ανάμεσα στην τάξη και το χάος. Αναζητεί την δομή και την τάξη στο χάος, ενώ την ίδια στιγμή αναρωτιέται για το ίδιο χάος που συνυπάρχει στις ίδιες τις δομές. Οι μορφές του γεννιούνται στη διαχωριστική γραμμή μεταξύ φαντασίας και ωμής πραγματικότητας.


Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Αθανασιάδου, ιστορικός τέχνης, μουσειολόγος

Διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2007
Ζήνα Αθανασιάδου Gallery, Π.Π.Γερμανού 5, 546 22 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 275 985 F: 2310 233 093
Email: artgalleryz-a@the.forthnet.gr, www. zinaathanassiadou.com
Ώρες λειτουργίας: Δευτ, Τετ, Σαβ:10.30-2 Τρ, Πεμ, Παρ:10.30-2 & 5.30-9

Δεν υπάρχουν σχόλια: