30.3.08

ΒΕΝΙΑ ΜΠΕΧΡΑΚΗ «Urban Dwellings»



Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου στο πλαίσιο της PhotoBiennale/20ης Φωτογραφικής Συγκυρίας εγκαινιάζουν την Παρασκευή 18 Απριλίου 2008 την έκθεση φωτογραφίας της Βένιας Μπεχράκη.

Ζητήματα ταυτότητας και φύλλου, τα όρια μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού χώρου και η κατάρριψη τους, ο κινηματογραφικός -φανταστικός ‘χώρος’ ως βιώσιμος, ο ανα-στοχασμός των ‘διαφημιστικών’ simulacra είναι τα κυρίαρχα ερωτήματα που θέτει η Μπεχράκη μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση «URBAN DWELLINGS».
Παντρεύοντας διαφορετικές τεχνικές δανεισμένες από τον κινηματογράφο, την διαφημιστική φωτογραφία αλλά και την παράδοση των εικαστικών τεχνών η Μπεχράκη δημιουργεί ένα σύνολο ιδιότυπων τοπογραφιών που αιχμαλωτίζουν τον θεατή σε μια περιπέτεια που αποτελείται από οξύμωρα και παραδοξολογίες. Είτε αναμένοντας τον βάτραχο να γίνει πρίγκιπας μέσα στην αποβάθρα του μετρό, είτε απολαμβάνοντας ένα κοκτέιλ ξαπλωμένη με το μαγιό εν τω μέσω του χιονισμένου Μανχάταν μπροστά από ένα διαφημιστικό billboard κάποιου τροπικού ποτού, είτε ακόμη απλώνοντας την μπουγάδα της σε κάποια αστική λεωφόρο, η Μπεχράκη γίνεται η ίδια η δημιουργός αλλά το κύριο αντικείμενο θέασης μέσα σε αυτές τις αλλόκοτες καταστάσεις τις οποίες έχει προσχεδιάσει.


Ο στόχος δεν είναι μόνο να προβάλει μια σαγηνευτική πλευρά της καθημερινότητας, έτσι όπως εμφανίζεται μέσα από τα ‘μυθοπλαστικά ντοκουμέντα’ της διαφήμισης και του κινηματόγραφου αλλά και να σχολιάσει τη δύναμη της εικόνας στα ΜΜΕ. Ο τρόπος όμως που χειρίζεται την φωτογραφία εξερευνά τα όρια μεταξύ του πραγματικού και του φανταστικού, μεταξύ της αλήθειας και του ψέματος δίνοντας την δυνατότητα στους θεατές να αντιληφθούν την πλάνη και τελικά να αποφασίσουν σε τι θα ήθελαν να πιστέψουν.

Κινούμενη ανάμεσα στην performance, την τεχνική της χειραφέτησης του φωτογραφικού υλικού, την σύνθεση των κλασσικών έργων ζωγραφικής, και την κινηματογραφική αναπαράσταση της πραγματικότητας η Μπεχράκη δημιουργεί έργα που ξεφεύγουν από τα στενά όρια της ‘φωτογραφίας’ και επαναπροσδιορίζουν την εικόνα ως πεδίο ψυχαναλυτικής αναζήτησης.

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Φωκίδη

Η Bενία Μπεχράκη είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (MFA) στο New York University. Η Βένια Μπεχράκη βραβεύθηκε με το Jack Goodman Award for Art & Technology το 2002 στην Νέα Υόρκη. Εχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, και το εξωτερικό. ΑΤΟΜΙΚΕΣ: «Within-Without», Real Art Ways, Κονέκτικατ 2003 –με τιμητική επιχορήγηση του National Endowment for the Arts, «Within-Without» Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα 2006, ΟΜΑΔΙΚΕΣ: «Echelon: Who is watching you?», Polvo Gallery, Σικάγο 2007, «Bodyconnections», La Maison de la Photographie, Τασκένδη 2007, « Το χρονικό του παραλόγου», Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης 2007, “Art Athina International Artfair” Αθήνα 2004, «11η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου» Αθήνα 2003, “The Jack Goodman Award Show” Rosenberg Gallery, Νέα Υόρκη 2002, “Deconstruction“ Angel Oresanz Foundation for the Arts, Νέα Υόρκη 2002.
Αυτή είναι η πρώτη ατομική της έκθεση στην γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου. Η έκθεση θα
συνοδεύεται από κατάλογο.

Διάρκεια έκθεσης μέχρι τις 10 Μαΐου 2008
Ζήνα Αθανασιάδου Gallery, Π.Π.Γερμανού 5, 546 22 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 275 985 F: 2310 233 093
Email:artgalleryz-a@the.forthnet.gr, www. zinaathanassiadou.com
Ώρες λειτουργίας: Δευτ, Τετ, Σαβ:10.30-2 Τρ, Πεμ, Παρ:10.30-2 & 5.30-9

Δεν υπάρχουν σχόλια: