30.3.08

«Διαδρομές» και « Η Ελληνική χαρακτική σήμερα»








«Διαδρομές»
Μονή Λαζαριστών
28 Μαρτίου - 27 Απριλίου 2008
Εγκαίνια: Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 20:30, Μονή Λαζαριστών


Τις «Διαδρομές» 55 καλλιτεχνών προσκαλούν το κοινό να ακολουθήσει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδας και το Σύλλογο Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την ομότιτλη έκθεση που θα φιλοξενηθεί από τις 28 Μαρτίου (εγκαίνια στις 20:30) στα κελιά και στο ισόγειο της Μονής Λαζαριστών μέχρι και τις 27 Απριλίου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής, που φιλοτέχνησαν οι: Schmidt Caritta, Αλευράς Χρήστος, Βούρος Γιάννης, Γαληνός Βαγγέλης, Γκολίτση Στέλλα, Δαβράδου Βάλια, Δελλατόλα Κωνσταντίνα, Δεμερτζή Αθηνά, Δημηροπούλου Έλενα, Διαμαντίδου Φωτεινή, Δίκα - Κορνέτη Πέννυ, Ζαβράκα Δέσποινα, Ζακόπουλος Θάνος, Ζευτάκη Ελένη, Καζάκη Ιωάννα, Καραγιαννάκη Πέπη, Καραϊσάς Δημήτρης, Καραμούζη Ευγενία, Κεσσίδης Γκέλας, Κολαξίζης Ιωάννης, Κομπατσιάρη Μαρία, Κουμπλής Ζαχαρίας, Κούτουλας Νίκος, Κυριαζοπούλου Μαίρη, Κυριάκου Νικόλας, Λιούκρας Σωτήρης, Μάλλιου Ντορίνα, Μάνος Φίλιππος, Μαράτη Αλεξάνδρα, Μαυρίδου Συμέλα, Μενεσίδης Γιάννης, Μουστάκας Σωτήρης, Μπάκα Ειρήνη, Μπαχαρίδης Νίκος, Μπλιάτκας Νίκος, Ντέξης Στέλιος, Παλιάν Κωνσταντίνος, Παναγιωτάκης Σταύρος, Παπαδοπούλου Σοφία, Παπαεμμανουήλ Στέλλα, Παπατζέλου Μαρία, Πασσαλή Μαρία, Πατσή Μαρία, Σιδέρη Ηρώ, Σουραβλά Έφη, Σπάρταλη Άννα, Σταύρου Κωνσταντίνα, Σφήκας Νικόλας, Ταμουτσέλης Νίκος, Τζοβανάκης Γιάννης, Τζενανίδου Σμαρώ, Χαλκίδης Νάσος, Χαμιδιελή Φωτεινή, Χαντέ Μαρία και Χριστοδούλου Δήμητρα.

«Η Ελληνική Χαρακτική Σήμερα»
Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα &
την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών
Μονή Λαζαριστών
21 Μαρτίου- 27 Απριλίου 2008


Συνεχίζεται μέχρι και τις 27 Απριλίου η έκθεση «Η Ελληνική Χαρακτική Σήμερα», που συνδιοργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με το Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα –στο οποίο είχε παρουσιαστεί νωρίτερα- και την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών, στη Μονή Λαζαριστών (α’ και β’ όροφος), ενώ μετά την επιτυχία του εργαστηρίου χαρακτικής του Γιάννη Καψιδάκη, το εργαστήρι θα επαναληφθεί και αυτή την Κυριακή 30 Μαρτίου, στις 13:00.

Στην έκθεση, την επιμέλεια της οποίας υπογράφει ο ιστορικός τέχνης του Κ.Μ.Σ.Τ., Θοδωρής Μάρκογλου, παρουσιάζονται έργα των μελών - καλλιτεχνών της Ε.Ε.Χ. που φιλοτέχνησαν την διετία 2006- 2007 ακολουθώντας τις παραδοσιακές τεχνικές της Χαρακτικής Τέχνης, (ξυλογραφία, χαλκογραφία και λιθογραφία) αλλά και με νέες τεχνικές, με τις οποίες ερευνούν και τις σύγχρονες τάσεις. Πρόκειται για τους Οδυσσέα Αννιτσάκη, Ρένα Ανούση-Ηλία, Μιχάλη Αρφαρά, Μάγδα Βαμβατήρα, Εύα Βασδέκη, Γιώργο Βλασσόπουλο, Χριστόδουλο Γκαλντέμη, Γιώργο Γκρέκα, Γιάννη Γουρζή, Ράνια Γριμάλδη-Κορομηλά, Νίκο Δεσεκόπουλο, Μαρία Ζιάκα, Κριστιάνα Ηλιοπούλου, Λίζη Καλλιγά, Ελένη Κάπρου, Γιάννη Καψιδάκη, Γιάννη Κολιό, Άρια Κομιανού, Γρηγόρη Κότσαρη, Δήμητρα Κουμαντάκη, Ντίνα Κώτσιου, Μαρίνα Μαραβελάκη, Τζένη Μαρκάκη, Γιώργο Μήλιο, Δημήτρη Μηλιώτη, Βούλα Μουλού-Δούλη, Τόνια Νικολαΐδη, Ίρις Ξυλά-Ξαναλάτου, Γιώργο Πάλλη, Πίνο Παντολφίνι, Βαρθολομαίο Παπαδαντωνάκη, Κατερίνα Παπαδημητροπούλου, Μαρία Πατσή, Μία Περιβόλα, Μιμή Πετροπούλου-Δημητράκη, Ινές Πικέρας-Γκαρθία, Ειρήνη Ποδηματά-Στεφανάκη, Χρήστο Σανταμούρη, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Δήμητρα Σιατερλή, Αμαρυλλίς Σινιόσογλου, Μαρία Σπύρου, Ράνια Σταθοπούλου, Νίκο Σταυρακαντωνάκη, Γιάννη Στεφανάκις, Μαίρη Σχοινά, Βανέσσα Τουζλούκωφ, Βίκυ Τσαλαματά, Σερχάτ Τσελικέρ-Μπαπίρ, Αναστασία Τσετουλίδου, Αναστασία Χαροκόπου, Φλοράνς Χρηστάκη.

Πιο συγκεκριμένα, το εργαστήριο που διοργανώνει ο ζωγράφος και χαράκτης, Γιάννης Καψιδάκης και ομάδα μαθητριών και μαθητών από «Το Μήλο της Έριδος» ( πρόκειται για το εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών του Γυμνασίου-Λυκείου Βασιλικών Θεσσαλονίκη) έχει τίτλο «Ξυλογραφία και χαλκογραφία μαυρόασπρη και χρωματιστή». Για τις ανάγκες της παρουσίασης αυτής, δάσκαλος και μαθητές θα μεταφέρουν το Εργαστήρι Χαρακτικής του Γυμνασίου στη Μονή Λαζαριστών και θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα για τις τεχνικές της Ξυλογραφίας, το τεχνητό και πλάγιο ξύλο στο μαυρόασπρο, στο ορθόδοξο και ανορθόδοξο χρώμα, και στη Χαλκογραφία, την τεχνική της ακιδογραφίας και της οξυγραφίας στο μαυρόσπαρο, καθώς και στο ορθόδοξο και ανορθόδοξο χρώμα. Στο τέλος της παρουσίασης, όλοι οι επισκέπτες θα πάρουν ένα έντυπο με τις τεχνικές της χαρακτικής και ένα μικρό χαρακτικό. Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι ελεύθερη.
«Το Μήλος της έριδος» εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών του Γυμνασίου και Λυκείου Βασιλικών Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε το 1998, με πρωτοβουλία του γυμνασιάρχη κ. Χάρη Καϊτατζή μετά από πρόταση του δασκάλου του μαθήματος των καλλιτεχνικών ζωγράφου και χαράκτη Γιάννη Καψιδάκη. Μετά από 10 χρόνια οργανωθήκαν και εξοπλίσθηκαν τα εργαστήρια Ελεύθερου Σχεδίου, Ζωγραφικής , Ξυλογραφίας, Χαλκογραφίας, Αγγειοπλαστικής, Γλυπτικής, Μαυρόασπρης Φωτογραφίας και Ιστορίας της Τέχνης. Το Εργαστήρι πραγματοποίησε 26 Εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έλαβε μέρος σε 6 ομαδικές και πραγματοποίησε 11 παρουσιάσεις για τις τεχνικές της Χαρακτικής. Ο Γιάννης Καψιδάκης σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. με δασκάλους τον Δ. Κοντό, τον Ξ. Σαχίνη και τον Γ. Μήλιο. Από το 1994 πραγματοποίησε 14 παρουσιάσεις των τεχνικών της χαρακτικής και τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, το εξωτερικό , καθώς και σε υπαίθριους χώρους. Από το 2002 μελετά και σχεδιάζει τη δημιουργία κατασκευών και εγκαταστάσεων στο χώρο με υλικό τον οξειδωμένο σίδηρο, σε ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους στη Θεσσαλονίκη.
Όσον αφορά στα εκπαιδευτικά προγράμματα που πλαισιώνουν την έκθεση, αυτά απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σε φοιτητές, σπουδαστές ιδιωτικών σχολών, πολιτιστικά ΙΕΚ και μέλη πολιτιστικών κέντρων.

§ Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές-τριες Γυμνασίου Λυκείου
Η εκπαιδευτική εφαρμογή που απευθύνεται σε μαθητές- τριες Γυμνασίου και Λυκείου συνίσταται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στους χώρους της Μονής Λαζαριστών όπου παρακολουθούν ξενάγηση διάρκειας 45 λεπτών με σκοπό την ενημέρωσή τους για την ταυτότητα και το χαρακτήρα της έκθεσης μέσω ενός διαλόγου που αναπτύσσεται ανάμεσα σε αυτούς και την ομάδα του εκπαιδευτικού προγράμματος, ενώ ενθαρρύνονται να εκφράσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους. Επιπλέον, γίνεται εκτεταμένη συζήτηση πάνω στα έργα που περιλαμβάνονται στην έκθεση και την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για καθένα από αυτά. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με μια σύντομη επίδειξη της διαδικασίας κατά την οποία τελειοποιείται ένα χαρακτικό έργο και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή του.
§ Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μαθητές-τριες Δημοτικού
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού διαρκεί 90 λεπτά, πλαισιώνεται από έναν αριθμό δράσεων και είναι προσαρμοσμένο στο ηλικιακό στάδιο των μαθητών όπως και στο γνωστικό τους επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, στο χώρο της Μονής Λαζαριστών οι δραστηριότητες είναι οι εξής:
§ Συλλογή από απλά καθημερινά αντικείμενα (φύλλα, νομίσματα, επιφάνειες με υφή) με ανάγλυφη επιφάνεια και σκιαγράφησή τους. Απλή και βασική μέθοδος κατανόησης του ανάγλυφου.
§ Τυπώματα με φελλούς , σφραγίδες και πατάτα. Εισαγωγή στις έννοιες της χαρακτικής, και της πολλαπλότητας των τυπωμάτων.
§ Ανάλογη με την ξυλογραφία.
§ Πλαστική επιφάνεια,
η οποία περνιέται ολόκληρη με ακρυλικό η γκουάς και στη συνέχεια πριν στεγνώσει με μπατονέτα σχηματίζεται πάνω το επιθυμητό σχέδιο, καθώς η μπατονέτα αφαιρεί το χρώμα σε διάφορα σημεία. Στη συνέχεια τοποθετούμε το χαρτί πάνω στην επιφάνεια και τυπώνουμε όσα αντίτυπα μπορέσουμε προτού στεγνώσει το χρώμα.
§ Τεχνική αποκάλυψης.
§ Χρησιμοποιούμε μια λευκή επιφάνεια
η οποία περνιέται με χρώματα λαδοπαστέλ, στη συνέχεια χρωματίζεται ολόκληρη με μια στρώση από γκουάς κατά προτίμηση σκούρου χρώματος και πριν στεγνώσει το γκουάς χαράσσεται/καθαρίζεται σε σημεία αναλόγως με το επιθυμητό σχέδιο για να αποκαλυφθούν οι διάφορες αποχρώσεις του λαδοπαστέλ. (βασισμένο στην ιδιότητα του λαδιού να μην απορροφάει χρώμα που έχει ως βάση το νερό-λιθογραφία).

§ Εργαστήριο Χαρακτικής σε ομάδες ενηλίκων
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα λειτουργήσει «Εργαστήριο Χαρακτικής» σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέσα στο μουσείο το οποίο θα απευθύνεται σε ομάδες ενηλίκων και θα λειτουργήσει με κλειστά τμήματα, δύο Κυριακές του μήνα (6 & 13 Απριλίου) από 2 δίωρα, 12:00 με 14:00 το μεσημέρι. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά για τις βασικές έννοιες και αρχές που διέπουν την τέχνη και τις διαφορετικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται. Με την κατάλληλη καθοδήγηση όλοι θα έχουν την ευκαιρία να μεταφέρουν στο λινόλεουμ το δικό τους έργο, να το χαράξουν και να το τυπώσουν.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
1η ώρα: Εισαγωγή στην Τέχνη της Χαρακτικής
2η ώρα: Σχέδιο σε χαρτί
3η ώρα: Δοκιμή Χάραξης- Πέρασμα σε λινόλεουμ και χάραξη
4η ώρα: Τύπωμα του έργου
Σε κάθε εφαρμογή του προγράμματος συμμετέχει μουσειοπαιδαγωγός- εμψυχωτής από την ομάδα σχεδιασμού του προγράμματος και σε όλες σχεδόν τις μέχρι τώρα εφαρμογές υπήρξε μέριμνα ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται οι ειδικότητες των εμψυχωτών (ιστορικός τέχνης + μουσειολόγος ή μουσειοπαιδαγωγός).

Επιμέλεια: Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Σχεδιασμός-εφαρμογή: Βολογιανίδου Εύη, Ιστορικός Τέχνης, Μανώλη Νικολίνα, Αποφ. Τμήμ. Πλαστ. Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης, Παπαβέργου Εύη, Επιμελήτρια- Μουσειολόγος, Παρασκευά Κατερίνα, Μουσειοπαιδαγωγός, Τσακιρίδου Ολυμπία, Ιστορικός Τέχνης.
Συντονισμός: Δόμνα Γούναρη
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση εφαρμόζεται ξανά το πρόγραμμα-συνεργασία «Αγγίζοντας την τέχνη» (απτικά έργα-αντίγραφα, συνοδευτικά κείμενα σε γραφή Braille) με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και τη Σχολή Τυφλών, δίνοντας τη δυνατότητα επίσκεψης σε άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης. Τέλος, θα γίνονται ξεναγήσεις ανοιχτές στο κοινό κάθε Κυριακή στις 12:00 και 13:00.
Συντονισμός: Χρύσα Ζαρκαλή, Μουσειολόγος-Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων, Ελένη Καρυπίδου, Οργανωτική Γραμματέας Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, Λεία Αβραάμ, Εκπαιδεύτρια κινητικότητας
Παραγωγή έργων αφής: Κυριάκος Αγκούτογλου, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος και Ιστορικός-Ερασιτέχνης ζωγράφος, Γεωργία Λίλη, Κοινωνικός Ανθρωπολόγος και Ιστορικός, Δάφνη Νούλη, Πτυχιούχος Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. , Ελένη Τσόνη, Συντηρήτρια έργων τέχνης και Συντηρήτρια έργων ζωγραφικής, Λάζαρος Καραγιαννίδης, Αρχαιολόγος –Μουσεολόγος, Verena Bartoschek & Nicolas Papageorgiou

Δεν υπάρχουν σχόλια: