29.10.09

TO AΛΛΟ ΜΙΣΟ. Ομαδική Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης στην Ξάνθη.


Το “Άλλο Μισό” είναι μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης που θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε διαφορετικούς χώρους της Ξάνθης. 


Δύο νέες αίθουσες τέχνης της Θεσσαλονίκης, η TETTIX art gallery και η VLASSIS ART.COM, συνεργάζονται σε μια μεγάλη εικαστική διοργάνωση, η οποία φιλοδοξεί να αγκαλιάσει το κοινό της πόλης· στόχος εφικτός και λόγω της πλεονεκτικής θέσης τους. Μοιράζοντας την έκθεση στα  άκρα του ιστορικού κέντρου, οι διοργανωτές κυκλώνουν νοερά την καρδιά της Ξάνθης και γίνεται η μία το άλλο μισό της άλλης. Ανάμεσά τους η πολύβουη πραγματικότητα, οι δρόμοι, τα κτίρια, οι βιτρίνες, τα οχήματα, οι περαστικοί. Θα μπορούσε μια έκθεση να διασχίσει αυτό το ασυνάρτητο αστικό περιβάλλον παράγοντας γέφυρες νοήματος;


Τριάντα καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές και με διαφορετικά εκφραστικά μέσα -ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, κατασκευή στο χώρο- κλήθηκαν να διερευνήσουν και να παίξουν με την έννοια του ‘άλλου μισού’: με το θέμα, τη φόρμα ή τη σύνθεση, την αλληλεπίδραση των έργων και των χώρων. Η έρευνά τους καλύπτει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, από τον έρωτα και την απώλεια, το οικείο και το αλλότριο, το συμπληρωματικό και το αντίθετο, ως την εμμονή της ολοκλήρωσης, τη δαιμονοποίηση του ατελούς, τη διαφορετικότητα και την αγωνιώδη αναζήτηση της ταυτότητας.
«Μια μισή καρδιά, μισή φωτογραφία, μισός χάρτης, ένα μισοτελειωμένο γράμμα, μια χώρα διχοτομημένη, η λύση ενός γρίφου που έμεινε στη μέση. Κάτι λείπει. Αναζητούμε το άλλο μισό για να βρούμε αυτό που συμπληρώνει, που οδηγεί στην αλήθεια, τον κρυμμένο θησαυρό, την ευτυχία. Το ‘άλλο μισό’ εμπεριέχει τη διάσπαση και την ενότητα. Κουβαλά την ανάμνηση ενός χωρισμού ή μιας έλλειψης (μισό) και συγχρόνως την υπόσχεση μιας ολοκλήρωσης (το άλλο μισό). Είναι ο κρίκος που συνδέει την πραγματικότητα με το όνειρο. Το ‘άλλο μισό’ είναι μια δυνατότητα, μια ελπίδα, η επιθυμία μας για ολοκλήρωση, ταίριασμα, ένωση. Είναι το άγνωστο, αυτό που ανυπομονούμε να μας συναρπάσει».


- απόσπασμα από κείμενο της επιμελήτριας της έκθεσης Όλγας Καραμητοπούλου.
Κάθε καλλιτέχνης μπορεί να είναι συγχρόνως παρών σε διαφορετικές αίθουσες. Κάθε έργο λειτουργεί αυτόνομα, αλλά και ως μέρος ενός συνόλου. Το ρόλο του ‘άλλου μισού’ αναλαμβάνει ο ίδιος ο θεατής: με την κρίση και τη φαντασία του ανασυνθέτει τα ερεθίσματα και νοηματοδοτεί τα έργα, σχηματίζοντας ένα νοητό νήμα σχέσεων που καταργεί την πραγματική απόσταση και συνδέει άμεσα τους δύο χώρους. Στόχος των διοργανωτών είναι Το Άλλο Μισό να ενώσει την πόλη σε ένα πρωτότυπο παιχνίδι αναζήτησης, ανοίγοντας ένα δίαυλο επικοινωνίας, ανταλλαγής και αλληλεπίδρασης ιδεών, έργων και συναισθημάτων μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.


Στην έκθεση συμμετέχουν:
Λίλα Αγραφιώτη, Γιάννης Βούρος, Μανόλης Γιανναδάκης, Σαράντης Γκάγκας, Γεωργία Γρηγοριάδου, Αλέξανδρος Δημητριάδης, Ελένη Ζευτάκη, Παναγιώτης Καλογιάννης, Βασίλης Καρκατσέλης, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Σπύρος Κόκκινος, Απόστολος Κοτούλας, Γεωργία Κουρκουνάκη, Σοφία Κυριακάκη, Αργύρης Λιαπόπουλος, Γεωργία Λιαρή, Μιχαήλογλου Αναστασία, Ειρήνη Μπάκα, Φώτης Παλαιολόγος, Γιώργος Πάλλης, Θανάσης Ράπτης, Βασίλης Σιββάς, Ηρώ Σιδέρη, Άννα Σκλαβούνου, Γιάννης Σταμενίτης, Τάσος Σχίζας, Γιώργος Τάνσαρλης, Ζωή Τσιλβελή, Αλέξανδρος Τσιούρης, Αλεξάνδρα Χασεκίδη. 


ΤΕΤΤΙΧ ART GALLERY  
Βεροίας 6, Άνω Λαδάδικα, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 24 33 04 , tettix.gallery@gmail.com   
ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ VLASSIS ART.COM
Τσιμισκή-Διαλέττη 3, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 55 20 30, vlassisart@yahoo.com


Στο  Λαογραφικό Μουσείο, στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, και  στα καφέ: Κοκόρι, Αλχημείο και  στο Άνω Κάτω.  Διαρκεί έως τέλος Νοεμβρίου.
Εγκαίνια  Σάββατο 31 Οκτωβρίου και ώρα 12.00 στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου και στη συνέχεια «εικαστικός περίπατος» και στους άλλους εκθεσιακούς χώρους. 


Ακόμη ….
Προσεγγίσεις στη Φιλοσοφία
Τετάρτη 4 Νοεμβρίου στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και ώρα 20.30 
Γιώργου Κεραμιδιώτη, σκηνοθέτη
«Κρίση του Καπιταλισμού, τι σημαίνει να ζει κανείς» - Alain Badiou
Στα πλαίσια των προσεγγίσεων στη Φιλοσοφία θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ-συζήτηση με θέμα: «Κρίση του Καπιταλισμού, τι σημαίνει να ζει κανείς», με τους Alain Badiou, Γιώργο Βέλτσο, Δημήτρη Βεργέτη και Σάββα Μιχαήλ. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Γιώργο Κεραμιδιώτη, σκηνοθέτη της ταινίας.
Για τον κορυφαίο στοχαστή Αλέν Μπαντιού, ο Έλληνας αναγνώστης μπορεί να αποκτήσει επαρκή αντίληψη για τους βασικούς άξονες του στοχαστικού εγχειρήματος του στο βιβλίο του «Μανιφέστο για τη φιλοσοφία» καθώς και στο βιβλίο του «Η πολιτική και η λογική του συμβάντος», σε μετάφραση Δ. Βεργέτη και Τ. Μπέτζελου.


Το πρόγραμμα του εξαμήνου πραγματοποιείται με την υποστήριξη των: Φοροτεχνική & Θρακική προσέγγιση   - Κέντρο Ξένων γλωσσών  ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΜΕΖΑ -  Ηotel ΑΓΡΙΑΝΗ - Συνεταιρισμός Θερμοϋδραυλικών Ξάνθης ΥΔΡΩ    -  Βιβλιοπωλείο ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ – Οίνοι   ΣΓΟΥΡΙΔΗ ΕΠΕ – Ζαχαροπλαστείο ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ – Κέντρο πληροφορικής  ΔΙΑΣ


Πληροφορίες: 
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης  - Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθη. Αντίκα 7   67100 Ξάνθη - Τηλ. 25410 25421  - 6937120986

Δεν υπάρχουν σχόλια: