28.11.07

9ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΦΙΛΜ & ΒΙΝΤΕΟ

«Διήμερο προβολών των βραβευμένων ταινιών
του 9ου Διεθνούς Πανοράματος ανεξάρτητων δημιουργών φιλμ και βίντεο»
H εταιρία Τέχνης, Λόγου και Εικόνας «ΝΑΥΔΕΤΟ», στο πλαίσιο της συνεχόμενης προσπάθειάς της για τη λειτουργία ενός διαδραστικού πολιτισμικού δικτύου με άλλες περιοχές της χώρας μας, διοργανώνει στο Ναύπλιο, «Διήμερο προβολών των βραβευμένων ταινιών του 9ου Διεθνούς Πανοράματος ανεξάρτητων δημιουργών φιλμ και βίντεο», που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του «Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Πάτρας» τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογραφίζοντας σαν Σινεμά» από ερασιτέχνες φωτογράφους της Πάτρας, ενώ στο τέλος της κάθε ημέρας προβολών θα παρουσιάζονται παραγωγές των φοιτητών του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Διάρκεια προβολών και έκθεσης φωτογραφίας:
Τρίτη 4 έως Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Ώρα έναρξης και τόπος προβολών:
Καθημερινά στις 18:00 στο κτίριο του Βουλευτικού στο Ναύπλιο

Ώρες λειτουργίας και τόπος έκθεσης φωτογραφίας:
Καθημερινά 17:00 – 20:00 στο ισόγειο του Βουλευτικού στο Ναύπλιο

Είσοδος: Ελεύθερη


Πρόγραμμα προβολών
Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007


18.00 ΚΙ ΑΝ ΦΥΓΩ… ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΩ»
19.30 DREAM WITHIN A DREAM»
19.36 PIXEL: ah
19.37 KΛΙΠ ΚΛΙΠ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΟΥ
20.05 ΙRANIAN KIDNEY
21.00 LABIRINT
21.10 THE BUNGEE
21.15 TRAFFIC
21.30 ΠΥΡΑΜΙΔΑ

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007
18.00 ΤΗΕ ΗΙGH COST OF LIVING
19.30 THE MARKET
19.50 LIEBESTOD
20.05 ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 4
20.20 UNDER THE SURFACE
20.45 ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
«Κι αν φύγω…θα ξανάρθω» Δώρα Μασκλαβάνου
87’ μεγάλου μήκους 2006
Mια ιστορία για την εμπιστοσύνη. O μικροκακοποιός που αποφυλακίζεται, συναντά μια γυναίκα που ζει «φυλακισμένη» σ ένα βουνό και φτιάχνει κάρβουνο. Αυτή, συμφιλιωμένη με μια σκληρή μοναχική ζωή. Αυτός, αναστατωμένος απ’την ανάγκη να ξεκινήσει τη ζωή του από την αρχή. O καθένας τους, αναγνωρίζει στην βαθιά, αληθινή επιθυμία του άλλου, τη δική του. Για να συνεχίσουν μαζί, χρειάζεται να εμπιστευθούν ο ένας τον άλλο.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Πυραμίδα Παπαθανάσης Δημήτρης
18’ μικρού μήκους 2007
Μια συνηθισμένη μέρα μιας ελληνικής οικογένειας καταλήγει σε τραγωδία

ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Μια ζωή στην ιστορία Ζάχος Σαμολαδάς
60’ ντοκιμαντέρ 2007
O Άρης Πουλιανός γεννήθηκε στην Ικαρία. Συνέδεσε το όνομα του με το σπήλαιο των Πετραλώνων και την έρευνα για την εξέλιξη του ανθρώπου. Η αμφισβητούμενη κατά καιρούς επιστημονική του ιδιότητα και οι δικαστικοί του αγώνες κρύβουν το πραγματικό πρόσωπο του Άρη.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΤ
Dream within a dream Αναστασία Χρυσανθακοπούλου α.κ.α natrYX
Ελλάδα/ Σλοβενία 5’ 17’’ video art 2006
«το υλικό σώμα στέκετε αυτή την στιγμή σε ένα συγκεκριμένο σημείο. κάθε κίνηση σφραγίζει την δική της μοναδική ύπαρξη στο χώρο και χρόνο. μερικές φορές ξυπνάμε από ένα πολύ ζωντανό όνειρο και νιώθουμε σύγχυση, το μυαλό μας χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα η και λεπτά για να συνειδητοποιήσει ποια είναι η πραγματικότητα και πιο το όνειρο! αλλά τι είναι χώρος και χρόνος και ποσό στέρεο, απτό είναι τελικά το σώμα; τι κι αν το ίδιο σώμα σε μια μοναδική στιγμή μέσα στον χρόνο καταφέρει να επιλέξει ταυτόχρονα κι άλλες κατευθύνσεις; οι πιθανότητες κίνησης τότε δοσμένες σε παράλληλες διαστάσεις για το συγκεκριμένο σημείο στο χώρο μπορούν να είναι άπειρες.»

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΑΙΝΙΑΣ VIDEO DANCE
Liebestod - Τέσσερις Πράξεις Στάθης Αθανασίου
14’ 35’’ video art 2007
Μια ιστορία προσέγγισης και απομάκρυνσης.


ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Under the surface - Gulf of Kavala Γιώργος Καγιαλεδάκης
25’ ντοκιμαντέρ 2006
Το «Under the Surface – Gulf of Kavala» είναι ένα ντοκιμαντέρ για τον υποβρύχιο κόσμο του κόλπου της Καβάλας, όπου παρουσιάζονται χαρακτηριστικές καταδυτικές διαδρομές και η ποικιλομορφία των οργανισμών που συναντά ένας δύτης. Στο «Under the Surface» εκτός απ’ την αναφορά που γίνεται σε στοιχεία της βιολογίας των ειδών καθώς και για την προσαρμογή τους στο θαλάσσιο περιβάλλον, περιλαμβάνει και υποβρύχιους χάρτες με τα βάθη των προτεινόμενων περιοχών καθώς και την πορεία που θα μπορούσε να ακολουθήσει ένας δύτης.

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ VIDEO ART
Pixel:ah Μάρθα Κουμαριανού
00.50’’ video art 2006
Το “Pixel:ah” είναι ένα μέρος από μία σειρά video art και κατασκευές βασισμένο στο Pixel art. Η αφοσίωσή μου σε αυτό τον τομέα με έχει κάνει να θέλω να αναπτύξω το Pixel art σε διάφορους καλλιτεχνικούς τομείς. Το “Pixel:ah” είναι μια προσπάθεια μεταφοράς του ακίνητου και άψυχου pixel σε συναισθηματικά εμπλεκόμενου και ευάλωτου Pixel σε σχέση με τον εαυτό του και με το κοινωνικό του περιβάλλον. Μέσα από αυτή την μίνιμαλ Pixel art προσπάθεια οι κανόνες τις κίνησης τηρούνται αυστηρά ενώ τα συναισθήματα υπάρχουν.

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ
στην Ευαγγελία Ανδρεαδάκη στην ταινία Πυραμίδα του Παπαθανάση Δημήτρη
18’ μικρού μήκους 2007
Μια συνηθισμένη μέρα μιας ελληνικής οικογένειας καταλήγει σε τραγωδία

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
Κλίπ Κλίπ είναι η ζωή μου…
Νικολαίδης Αθανάσιος, Κυραρίνης Αντώνιος, Σωτηρία Δρίβαλλου
23’ μικρού μήκους 2007
Αναφερόμαστε σε τρία παιδιά: έναν Αλβανό που τον απορρίπτει η φίλη του λόγω εθνικότητας, ένα παιδί που χλευάζεται από τα άλλα παιδιά του σχολείου επειδή λειτουργεί διαφορετικά και ένα τρίτο παιδί το οποίο είναι ο δημοφιλής του σχολείου αλλά απέχει από τα συναισθήματα του, οι τρεις αυτές ιστορίες έχουν να κάνουν με το φυλετικό και τον ρατσισμό στη διαφορετικότητα

ΒΡABEIO «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Κάθε μέρα μετά τις 4
Αγγελή Ανδρικοπούλου & Αργύρης Τσεπελίκας
12’ μικρού μήκους 2007
Σε μια μικρή γειτονιά κάτω από το δασύλλιο, στην Πάτρα, η Χρύσα, ο Βλάντ, η Βίκυ η μαζορετα, η Ναβντίπ και ο Χρήστος είναι μερικά από τα παιδιά που κάθε μέρα μετά τις 4 κλείνουν το δρόμο για να παίξουν ποδόσφαιρο. δυστυχώς όμως τους λείπει ένας και η Ελένη που πρόσφατα μετακόμισε στην πολυκατοικία της Χρύσας, δεν έχει χέρι και γι' αυτό δεν παίζει μπάλα. η χρυσά προσπαθεί να την πείσει, να παίξει, λέγοντας της πως: "με τα πόδια παίζουμε μπάλα".

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The High Cost of Living Leonard Lai Yok Wai Σιγκαπούρη
96’ μεγάλου μήκους 2006
Στη μοντέρνα πόλη της Σιγκαπούρης ο καθένας έχει να ακολουθήσει ένα δρόμο. Αλλά που και που κάποιος προσπαθεί να τον ξεπεράσει. Η ταινία επικεντρώνεται στον Gid και Long, δύο διαφορετικούς αλλά ωστόσο ίδιους ανθρώπους στις αντίθετες όχθες. Πρόκειται να ανακαλύψουν τι συμβαίνει σε αυτούς.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The market Ana Husman Κροατία
10’ μικρού μήκους 2006
Οι αγοραστές στην αγορά χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να διακριβώσουν αν τα λαχανικά είναι ντόπια ή εισαγόμενα. Η προνομιακή αντιμετώπιση των εγχώριων προϊόντων σε σχέση με τα εισαγόμενα υπάρχει ανεξάρτητα από το αν είναι όντως καλύτερα αυτά τα λαχανικά, αυτό είναι σε ακολουθία με το επιχείρημα πως αγοράζοντας κροατικά προϊόντα υποστηρίζουν την κροατική αγροτική παραγωγή και ότι τα τοπικά προϊόντα είναι πιο γνωστά και πιο γευστικά, αν και αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι η προέλευση αλλά μέθοδος παραγωγής των αγαθών.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΤ
Labirint Krunoslav Pticar Κροατία
9’ 56’’ video art 2006
Μ’ αυτήν την ταινία θέλησα να προτείνω στο θεατή ένα ονειρώδες ταξίδι μέσω των φαντασμαγορικών οραμάτων του θέματος. Για την πραγματοποίηση της ταινίας χρησιμοποίησα το παλιό τμήμα του Bordeaux που έχει στενούς δρόμους και λωρίδες που διαμορφώνουν μια δαιδαλώδη κατασκευή.

ΒΡΑΒΕΙΟ ANIMATION
The Bungee Jump Skeleton man Rune Eriksson & Erik Eriksson Νορβηγία
3’animation 2006

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ VIDEO ART
Traffic Eytan Ipeker Τουρκία
6’ 40’’ video art 2006
Μια σιωπηλή πειραματική ταινία για την κυκλοφορία σε μια φανταστική πόλη.

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Iranian Kidney, Bargain Sale Nima Sarvestani Σουηδία
52’ ντοκιμαντέρ 2006
Iran 2006, ο Mehrdad και ο Sohaila είναι δύο απ’ τους εκατοντάδες Ιρανούς νέους που έχουν αποφασίσει να πουλήσουν ένα απ’ τα πολυτιμότερα υπάρχοντά τους – τα νεφρά του. Το Ιράν είναι μία απ’ τις λίγες χώρες που η πώληση ζωτικών οργάνων επιτρέπεται, επιδοτείται μάλιστα από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: